HomeNowo軼iO firmieRegulaminTw鎩 koszykKontakt
Sklep numizmatyczny zaprasza, 16 pa寮ziernika 2018 r. U篡tkownicy online: 60
Pole znajonemu  |  Dodaj do ulubionych
Nowo軼i
Album "Razem z JP II"

Cena brutto: 24.00 PLN

1 $, SOS dla 鈍iata - "Zagro穎ne gatunki zwierz徠" - Tygrys syberyjski, 2014
Mennica Polska: Numizmatyka
Cena brutto: 249.00 PLN

1 $, Ikona Matki Boskiej Tichwi雟kiej, 2014
Mennica Polska: Numizmatyka
Cena brutto: 489.00 PLN


Informacje
Plan emisyjny monet
i banknotów w 2018 roku:


Polska Reprezentacja Olimpijska PyeongChang
- 200 zł, 10 zł

Wyklęci przez komunistów żołnierze niezłomni August Emil Fieldorf „Nil”
- 10 zł

Wielcy polscy ekonomiści
Fryderyk Skarbek
- 10zł

Moneta okolicznościowa z napisem 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości
- 5 zł

Polskie Termopile - Hodów
- 10 zł

100-lecie czynu zbrojnego Polonii amerykańskiej
- 10 zł

Skarby Stanisława Augusta
Henryk Walezy
- 500 zł, 50 zł

Historia monety polskiej boratynka, tymf Jana Kazimierza
- 20 zł

760-lecie Towarzystwa Strzeleckiego Bractwa Kurkowego
w Krakowie
- 10 zł

100-lecie powstania Gimnazjum
i Liceum im. Stefana Batorego
w Warszawie
- 10 zł

POLONIA RESTITUTA
- 10 zł

125-lecie działalności Teatru im. Juliusza Słowackiego w Krakowie
- 10 zł

Niepodległość
- 20 zł (banknot kolekcjonerski)

Stulecie odzyskania przez Polskę niepodległości – Ignacy Jan Paderewski
- 100 zł, 10 zł

100. rocznica odzyskania przez Polskę niepodległości
- 1 zł, 2018 zł, 100 zł

Wyklęci przez komunistów żołnierze niezłomni – Hieronim Dekutowski „Zapora”
- 10 zł

100. rocznica wybuchu Powstania Wielkopolskiego
- 200 zł, 10 zł

Wiadomo軼i

Emisje NBP
Emisja monet NBP 2018

Emisja monet NBP 2017

Emisja monet NBP 2016

Emisja monet NBP 2015

Emisja monet NBP 2014

Emisja monet NBP 2013

Emisja monet NBP 2012

Emisja monet NBP 2011

Emisja monet NBP 2010

Emisja monet NBP 2009

Emisja monet NBP 2008

Emisja monet NBP 2007

Emisje monet NBP 1995 - 2006


 
10 z, Historia polskiej muzyki rozrywkowej - Czes豉w Niemen - klipa, 2009
Nazwa Cena brutto
10 z, Historia polskiej muzyki rozrywkowej - Czes豉w Niemen - klipa, 2009
79.00 PLN

Producent: NBP - srebrne monety

ID: 1503

Seria: Historia Polskiej Muzyki Rozrywkowej

Stan zachowania monety:
I (menniczy)
Nomina: 10 z
Srebro: Ag 925
Stempel:
lustrzany
Wymiary:
kwadrat - 28,2 mm x 28,2 mm
Waga: 14,14 g
Wielko嗆 emisji:
100.000 szt.
Cena emisyjna NBP: 75 z
Data emisji monet w NBP: 19.06.2009 r.

Moneta otrzyma豉 pierwsz nagrod w kategorii "Srebrna moneta roku" w konkursie "Gwiazdozbi鏎 Monet 2010" (Coin Constellation 2010) w Petersburgu.

10 z, Historia Polskiej Muzyki Rozrywkowej - Czes豉w Niemen, 2009

Gratka dla kolekcjoner闚, atrakcja i punkt obowi您kowy dla fan闚 Czes豉wa Niemena - srebrna moneta kolekcjonerska o nominale 10 z - pierwsza z nowej serii "Historia Polskiej Muzyki Rozrywkowej".

Wspania造 ho責 i upami皻nienie tw鏎czo軼i polskiego muzyka - Czes豉wa Niemena.


Dzie這 sztuki menniczej upami皻niaj帷e dzie這 sztuki muzycznej.

W historii polskiej muzyki rozrywkowej zapisa這 si wiele znanych os鏏, takich jak m.in.:
  • Krzysztof Komeda, Anna Jantar, Anna German, Andrzej Zaucha, Ryszard Riedel, Eugeniusz Bodo, Aleksander 畝bczy雟ki, Ludmi豉 Jakubczak, Tadeusz Nalepa, Hanka Ordon闚na, Mira Kubasi雟ka, Krzysztof Klenczon, Jacek Kaczmarski, Jacek Skubikowski i inni.
Kolejna srebrna moneta kolekcjonerska z nowej serii to: 10 z, Historia Polskiej Muzyki Rozrywkowej - Krzysztof Komeda (1931 - 1969), 2010.

10 z, Historia Polskiej Muzyki Rozrywkowej - Czes豉w Niemen - klipa, 2009 - upami皻nienie p造ty Katharsis Czes豉wa Niemena z 1976 roku
"pochyleni nad 鈍ie穎 wyciosanym krzy瞠m"

Ten fantastyczny piosenkarz i kompozytor, s造nny g堯wnie z protest-songu pod wymownym tytu貫m "Dziwny jest ten 鈍iat", potrafi dotrze do serc s逝chaczy wielu pokole.


Wiele z napisanych przez niego piosenek sta這 si ponadczasowymi przebojami. Obecnie uznawany jest za jednego z najwa積iejszych tw鏎c闚 polskiej sceny rozrywkowej, pocz徠kowo beatowej i soulowej, p騧niej za rockowej, progresywnej oraz jazz-rockowej i elektronicznej.

Czes豉w Niemen by tw鏎c bezkompromisowym i niepodleg造m, a przy tym niezwykle oryginalnym, nie tylko na tle muzyki polskiej, ale i 鈍iatowej.

Stale zaskakiwa s逝chaczy zar闚no skal mo磧iwo軼i wokalnych, jak i zakresem tw鏎czej oraz instrumentalnej inwencji. Jego tw鏎czo嗆 ci庵le prze豉mywa豉 bariery i konwencje w sztuce.

Historia Polskiej Muzyki Rozrywkowej - Czes豉w Niemen, 2009

Kwadratowy kszta速 monety nierozerwalnie wi捫e si z p造tami, na kt鏎ych uwieczniono wybitne dzie豉 muzyczne Czes豉wa Niemena.
Rewers monety nawi您uje do ok豉dki p造ty Katharsis z 1975 roku Czes豉wa Niemena (酥iew, perkusja, gitara, mellotron, syntezatory, moog).

Na p造cie Katharsis znalaz造 si nast瘼uj帷e utwory:
  • 1. Odkrycie nowej galaktyki, 2. Mleczna Droga,3. Planeta Ziemia, 4. Fatum, 5. Piecz耩, 6. Z listu do M., 7. Pr鏏a ucieczki, 8. Katharsis, 9. Epitafium (Pami璚i Piotra), 10. Doro磬 na Ksi篹yc.
P造ta Katharsis to jedna z najbardziej intryguj帷ych p造t Czes豉wa Niemena, a jednocze郾ie kamie milowy muzyki elektronicznej, gdy zawiera ona muzyk, kt鏎a wyprzedzi豉 o wiele lat sw鎩 czas.

Utw鏎 "Z listu do M." z p造ty Katharsis

czemu kiedy id padam?
Ludzie m闚i, czas nie czeka,
Nie p璠zi do nik康, nie ucieka.
Je郵i ka瞠 nam si liczy z sob
zaciskaj帷 z逝dn p皻le k豉mie.
K豉mie, k豉mie, jak iluzjonista sprawny.
Czemu wi璚 ci篹kie boje toczymy,
Gromadzimy 貫z obfite plony w muzeach pami璚i.
Niewolnicy po酥iechu,
Czemu, czemu i czemu?

Ze wszystkich d捫e i pragnie
T瘰kno mi jedynie do dotyku twego mu郾i耩 delikatnych
Jak do lekarstwa na smutki.

10 z, Historia Polskiej Muzyki Rozrywkowej - Czes豉w Niemen, 2009

Czes豉w Juliusz Niemen, w豉軼. Czes豉w Juliusz Wydrzycki (ur. 16 lutego 1939 w Starych Wasiliszkach ko這 Nowogr鏚ka, zm. 17 stycznia 2004 w Warszawie) - polski piosenkarz, kompozytor, multiinstrumentalista.

Obdarzony by g這sem o szerokich mo磧iwo軼iach, zar闚no je郵i chodzi o skal, jak i mo磧iwo軼i intonacyjne i brzmieniowe; by jedn z najwi瘯szych indywidualno軼i polskiej sceny rockowej, wielokrotnie w awangardzie docieraj帷ych do Polski kolejnych styl闚 muzycznych, tworz帷 r闚nolegle swoj w豉sn, ca趾owicie autonomiczn muzyk.

砰ciorys
Urodzi si w Starych Wasiliszkach ko這 Nowogr鏚ka na nale膨cej wtedy do Polski Grodzie雟zczy幡ie, jako Czes豉w Juliusz Wydrzycki. Przesiedlony do powojennej Polski w 1958 roku w ramach tzw. drugiej repatriacji.

Rodzina Wydrzyckich zamieszka豉 w Gda雟ku, gdzie Czes豉w rozpocz掖 nauk w szkole 鈔edniej muzycznej. R闚nocze郾ie wyst瘼owa w klubie studenckim 畝k w Gda雟ku, 酥iewaj帷 po hiszpa雟ku i polsku piosenki latynoameryka雟kie akompaniuj帷 sobie na gitarze. Dwie z tych piosenek pojawi造 si potem na jego pierwszej p造cie.

W pocz徠kach kariery, po odniesieniu pierwszych sukces闚 w konkursach wykonawc闚 amator闚, zacz掖 w nagrod wyst瘼owa z zespo貫m Niebiesko-Czarni. W 1963 roku wyst徙i na pierwszym festiwalu w Opolu z piosenk "Wiem, 瞠 nie wr鏂isz". Pomimo 瞠 nie dosta 瘸dnej nagrody, sta si dzi瘯i temu utworowi oraz piosence "Czy mnie jeszcze pami皻asz? "bardzo popularny (1964).

Wyst瘼owa na koncertach w Polsce oraz we Francji. Zacz掖 te za namow 穎ny oraz Franciszka Walickiego zamiast swojego nazwiska pos逝giwa si pseudonimem artystycznym Niemen, jako nie tylko atrakcyjniejszym marketingowo w Polsce, ale tak瞠 豉twiejszym do wym闚ienia dla cudzoziemc闚. Z czasem uczyni z tego pseudonimu swoje oficjalne, urz璠owe nazwisko.

Debiutowa na pocz徠ku lat sze嗆dziesi徠ych jako piosenkarz big bitowy - m.in. wokalista zespo逝 Niebiesko-Czarni, 酥iewaj帷 rock and rollowe i rockowe piosenki w stylu The Beatles. Do najwi瘯szych przeboj闚 pierwszego okresu nale瘸造 dynamiczny utw鏎 "Czy wiesz?" i sentymentalna ballada "Pod papugami".

Wkr鏒ce jednak Niemen zacz掖 zmierza w stron ambitniejszej muzyki adresowanej do bardziej wymagaj帷ej m這dzie篡 akademickiej.

10 z, Historia Polskiej Muzyki Rozrywkowej - Czes豉w Niemen, 2009

Piosenka Dziwny jest ten 鈍iat - najbardziej znany z polskich protest-song闚 - sta豉 si hymnem m這dzie篡 ko鎍a lat sze嗆dziesi徠ych. Niemen jednak nie poprzesta na tym.

W swej tw鏎czo軼i w陰cza si w kolejne dominuj帷e na 鈍iecie w muzyce rockowej pr康y, tworz帷 w豉sne, indywidualne i charakterystyczne odmiany muzyki - od psychodelicznego rocka, przez symfonicznego rocka progresywnego (album Niemen Enigmatic z monumentalnym Bema pami璚i 瘸這bny rapsod do tekstu Norwida), a po awangardowy jazz-rock - albumy Niemen Vol. 1 i Niemen Vol. 2 oraz muzyki elektronicznej.

Niemen pocz徠kowo graj帷y na organach Hammonda, z wolna rozbudowa swoje klawiszowe instrumentarium, dodaj帷 najpierw melotron, a potem jako pierwszy polski muzyk, syntezator Mooga. Nowoczesne i drogie w闚czas wyposa瞠nie, pozwoli這 mu nagra w 1975 ca趾owicie elektroniczny album Katharsis, stawiaj帷y go w jednym rz璠zie z takimi awangardowymi muzykami i grupami jak Tangerine Dream, Klaus Schulze i Vangelis.

Czes豉w Niemen zdoby pewn popularno嗆 na Zachodzie, zw豉szcza w krajach anglosaskich (gdzie nagra kilka awangardowych album闚), lecz mimo swego wielkiego potencja逝 artystycznego, nigdy nie zdo豉 si przedrze do pierwszej ligi progresywnego rocka.

Pozosta czynnym muzykiem tak瞠 w latach osiemdziesi徠ych i dziewi耩dziesi徠ych XX wieku koncertuj帷, komponuj帷 i sporadycznie nagrywaj帷, zajmuj帷 si g堯wnie pisaniem muzyki filmowej i teatralnej. W latach 90. zaj掖 si r闚nie malarstwem oraz grafik komputerow.

10 z, Historia Polskiej Muzyki Rozrywkowej - Czes豉w Niemen, 2009

By wegetarianinem. Zmar 17 stycznia 2004 w szpitalu onkologicznym w Warszawie na raka jelita grubego. Jego zw這ki, zgodnie z ostatni wol artysty, zosta造 spopielone. 30 stycznia urna z prochami zosta豉 z這穎na w katakumbach na Starych Pow您kach w Warszawie. 疾gna這 go ok. 2,5-3 tysi璚y ludzi, w tym oficjalni przedstawiciele w豉dzy.

W momencie rozpocz璚ia pogrzebu, o godzinie 13:00, z inicjatywy Marka Nied德ieckiego, wiele stacji radiowych w Polsce wyemitowa這 "Dziwny jest ten 鈍iat" oddaj帷 w ten spos鏏 ho責 Niemenowi.

Od 2004 imi Czes豉wa Niemena nosi Promenada w Cz瘰tochowie i rondo w Bielsku-Bia貫j a tak瞠 w Sopocie. Dnia 31 maja 2008 Publicznemu Gimnazjum nr 2 w Strzelcach Opolskich zosta這 nadane imi Czes豉wa Niemena, jak dot康 jest to pierwsza niemuzyczna plac闚ka o鈍iatowa, kt鏎a nosi imi Czes豉wa Niemena.

Podczas uroczysto軼i, w kt鏎ej uczestniczy豉 穎na artysty - Ma貪orzata Niemen, ods這ni皻o r闚nie pomnik piosenkarza.

Pomnik Czes豉wa Niemena w Opolu
Pomnik Czes豉wa Niemena w Opolu

Dyskografia


* 1967 Dziwny jest ten 鈍iat (LP) - pierwsza z這ta p造ta w Polsce
* 1968 Sukces (LP)
* 1969 Czy mnie jeszcze pami皻asz? (LP)
* 1970 Enigmatic (LP)
* 1971 Niemen (2 LP, tzw. "Czerwony Album")
* 1972 Strange Is This World (LP, wyd.RFN)
* 1973 Ode to Venus (LP, wyd. RFN)
* 1973 Niemen Vol. 1 i Niemen Vol. 2 (2 LP, tzw. "Marionetki")
* 1973 Russische Lieder (LP, wyd. RFN)
* 1974 Mourner's Rhapsody (LP, wyd. RFN, Wielka Brytania, USA)
* 1975 Niemen Aerolit (LP)
* 1976 Katharsis (LP, ca趾owicie elektroniczna muzyka)
* 1978 Idee Fixe (2 LP + SP)
* 1979 The Best of Niemen (LP)
* 1980 Postscriptum (LP)
* 1982 Przeprowadzka (MC)
* 1989 Terra Deflorata (LP)
* 1991 Terra Deflorata (wersja rozszerzona) (CD)
* 1991 Gwiazdy mocnego uderzenia: Czes豉w Niemen (LP)
* 1993 Mouner's Rhapsody (wersja poprawiona i uzupe軟iona) (CD, wyd. USA)
* 1995 Sen o Warszawie (CD)
* 1997 Moja i twoja nadzieja'97 (CD)
* 2001 Czas jak rzeka (CD)
* 2001 spodchmurykapelusza (CD)
* 2002 od pocz徠ku I (6 CD)
* 2003 od pocz徠ku II (6 CD)
* 2007 41 Potencjometr闚 Pana Jana
* 2008 Spi穎wy krzyk

Historia Polskiej Muzyki Rozrywkowej - Czes豉w Niemen, 2009

廝鏚這: NBP / Mennica Polska S.A. / Wikipedia

Dost瘼no嗆: produkt dost瘼ny




 |  Strona g堯wna  |  Nowo軼i  |  O firmie  |  Regulamin  |  Aktualny stan koszyka  |  Kontakt  | 
oprogramowanie Sklepy internetowe

Sklep numizmatyczny - Polskie i zagraniczne monety kolekcjonerskie, banknoty polimerowe
Monety z這te, monety srebrne, monety Kanonizacja Jana Paw豉 II, monety okolicznociowe 5 z
Numizmatyka: Z這to lokacyjne: Z這te sztabki: Abonament numizmatyczny 2015
Skarby Stanis豉wa Augusta, Kanonizacja Jan Pawe II
Sitemap