Sklep internetowy: www.numizmatyczny.pl
2 x 10 zł, Historia polskiej muzyki rozrywkowej - Czesław Niemen, 2009
previous next contents

numizmatyka

Stan zachowania monet: I (menniczy)

Zestaw dwóch srebrnych monet kolekcjonerskich z nowej serii "Historia Polskiej Muzyki Rozrywkowej": wspaniały hołd oraz upamiętnienie twórczości muzyka, który potrafił dotrzeć do serc słuchaczy wielu pokoleń, perfekcyjny prezent dla pasjonatów muzyki, gratka dla kolekcjonerów, atrakcja i punkt obowiązkowy dla fanów Czesława Niemena.
Seria: Historia Polskiej Muzyki Rozrywkowej

Stan zachowania monet:
I (menniczy)
Nominał: (2 x) 10 zł
Srebro: (2 x) Ag 925
Stempel:
(2 x) lustrzany
Wymiary:
kwadrat - 28,2 mm x 28,2 mm / 32,00 mm
Waga: (2 x) 14,14 g
Wielkość emisji:
(2 x) 100.000 szt.
Cena emisyjna NBP: 75 zł (klipa) / 64 zł
Data emisji monet w NBP: (2 x) 19.06.2009 r.

Dwie srebrne monety kolekcjonerskie z nowej serii "Historia Polskiej Muzyki Rozrywkowej":
  • perfekcyjny prezent dla pasjonatów muzyki,
  • gratka dla kolekcjonerów,
  • atrakcja i punkt obowiązkowy dla fanów wybitnego artysty, jakim był Czesław Niemen.
10 zł, Historia Polskiej Muzyki Rozrywkowej - Czesław Niemen, 2009

Dzieło sztuki menniczej upamiętniające dzieło sztuki muzycznej. Wspaniały hołd i upamiętnienie twórczości wybitnego polskiego kompozytora, instrumentalisty i wokalisty, który potrafił dotrzeć do serc słuchaczy wielu pokoleń.

W historii polskiej muzyki rozrywkowej zapisało się wiele znanych osób, takich jak m.in.: Marek Grechuta, Hanka Ordonówna, Jan Kiepura, Mieczysław Fogg, Anna Jantar, Anna German, Andrzej Zaucha, Ryszard Riedel, Eugeniusz Bodo, Aleksander Żabczyński, Ludmiła Jakubczak, Tadeusz Nalepa, Mira Kubasińska, Krzysztof Klenczon, Jacek Kaczmarski, Jacek Skubikowski i inni.

Narodowy Bank Polski rozpoczyna emisję nowej serii monet okolicznościowych - "Historia polskiej muzyki rozrywkowej". Jako pierwsze w kolekcji ukażą się monety upamiętniające Czesława Niemena. Natomiast kolejne srebrne monety kolekcjonerskie z nowej serii zostaną wyemitowane w 2010 roku i będą to monety: 10 zł, Historia Polskiej Muzyki Rozrywkowej - Marek Grechuta (1945 - 2006).

10 zł, Historia Polskiej Muzyki Rozrywkowej - Czesław Niemen - klipa, 2009 - upamiętnienie płyty Katharsis Czesława Niemena z 1976 roku
"pochyleni nad świeżo wyciosanym krzyżem"

Rewersy monet srebrnych poświęconych Czesławowi Niemenowi przedstawiają stylizowane wizerunki okładek albumów z utworami artysty - "Sen o Warszawie" (moneta okrągła) i "Katharsis" (moneta kwadratowa). Z kolei na awersach srebrnych dziesięciozłotówek, a także na rewersie monety dwuzłotowej widnieją portrety Niemena. Kształt monet nierozerwalnie wiąże się z płytami, na których uwieczniono wybitne dzieła muzyczne Czesława Niemena.

Czesław Niemen był twórcą charyzmatycznym, bezkompromisowym i niepodległym, a przy tym niezwykle oryginalnym, nie tylko na tle muzyki polskiej, ale i światowej. Szedł zawsze swoją drogą, nie dając się sprowokować modzie, mediom czy politykom. Poszukiwał wciąż nowych środków artystycznego wyrazu, stale zaskakiwał słuchaczy skalą swoich możliwości wokalnych, jak też twórczą i instrumentalną inwencją.


Jego twórczość przełamywała bariery i konwencje w sztuce. Był zawsze w awangardzie docierających do Polski kolejnych stylów muzycznych, a jednocześnie tworzył swoją własną, całkowicie autonomiczną muzykę, do wierszy znanych pisarzy i poetów: Iwaszkiewicza, Tuwima, Herberta, Mickiewicza, Przerwy-Tetmajera. Jednak od chwili nagrania Bema pamięci rapsod żałobny najważniejszym twórcą stał się dla niego Norwid. Podkreślał, że jest on dla jego muzyki „drogowskazem” i "przewodnikiem".

Ten fantastyczny muzyk jest
 znany głównie z protest-songu pod wymownym tytułem "Dziwny jest ten świat", który stanowi kamień milowy w rozwoju rodzimej muzyki rozrywkowej. Niemen potrafił dotrzeć do serc słuchaczy wielu pokoleń, a wiele z napisanych przez niego piosenek stało się ponadczasowymi przebojami. Obecnie uznawany jest za jednego z najważniejszych twórców polskiej sceny rozrywkowej, początkowo beatowej i soulowej, później zaś rockowej, progresywnej oraz jazz-rockowej i elektronicznej.

 
Historia Polskiej Muzyki Rozrywkowej - Czesław Niemen, 2009

Utwór "Z listu do M." z płyty Katharsis

czemu kiedy idę padam?
Ludzie mówią, czas nie czeka,
Nie pędzi do nikąd, nie ucieka.
Jeśli każe nam się liczyć z sobą
zaciskając złudną pętle kłamie.
Kłamie, kłamie, jak iluzjonista sprawny.
Czemu więc ciężkie boje toczymy,
Gromadzimy łez obfite plony w muzeach pamięci.
Niewolnicy pośpiechu,
Czemu, czemu i czemu?

Ze wszystkich dążeń i pragnień
Tęskno mi jedynie do dotyku twego muśnięć delikatnych
Jak do lekarstwa na smutki.

10 zł, Historia Polskiej Muzyki Rozrywkowej - Czesław Niemen, 2009

Czesław Juliusz Niemen, właśc. Czesław Juliusz Wydrzycki (ur. 16 lutego 1939 w Starych Wasiliszkach koło Nowogródka, zm. 17 stycznia 2004 w Warszawie) - polski piosenkarz, kompozytor, multiinstrumentalista.

Obdarzony był głosem o szerokich możliwościach, zarówno jeśli chodzi o skalę, jak i możliwości intonacyjne i brzmieniowe; był jedną z największych indywidualności polskiej sceny rockowej, wielokrotnie w awangardzie docierających do Polski kolejnych stylów muzycznych, tworząc równolegle swoją własną, całkowicie autonomiczną muzykę.

Życiorys
Urodził się w Starych Wasiliszkach koło Nowogródka na należącej wtedy do Polski Grodzieńszczyźnie, jako Czesław Juliusz Wydrzycki. Przesiedlony do powojennej Polski w 1958 roku w ramach tzw. drugiej repatriacji. Rodzina Wydrzyckich zamieszkała w Gdańsku, gdzie Czesław rozpoczął naukę w szkole średniej muzycznej. Równocześnie występował w klubie studenckim Żak w Gdańsku, śpiewając po hiszpańsku i polsku piosenki latynoamerykańskie akompaniując sobie na gitarze. Dwie z tych piosenek pojawiły się potem na jego pierwszej płycie.

W początkach kariery, po odniesieniu pierwszych sukcesów w konkursach wykonawców amatorów, zaczął w nagrodę występować z zespołem Niebiesko-Czarni . W 1963 roku wystąpił na pierwszym festiwalu w Opolu z piosenką Wiem że nie wrócisz. Pomimo że nie dostał żadnej nagrody, stał się dzięki temu utworowi oraz piosence Czy mnie jeszcze pamiętasz? bardzo popularny (1964). Występował na koncertach w Polsce oraz we Francji. Zaczął też za namową żony oraz Franciszka Walickiego zamiast swojego nazwiska posługiwać się pseudonimem artystycznym Niemen, jako nie tylko atrakcyjniejszym marketingowo w Polsce, ale także łatwiejszym do wymówienia dla cudzoziemców. Z czasem uczynił z tego pseudonimu swoje oficjalne, urzędowe nazwisko.

Debiutował na początku lat sześćdziesiątych jako piosenkarz big bitowy - m.in. wokalista zespołu Niebiesko-Czarni, śpiewając rock and rollowe i rockowe piosenki w stylu The Beatles. Do największych przebojów pierwszego okresu należały dynamiczny utwór Czy wiesz? i sentymentalna ballada Pod papugami. Wkrótce jednak Niemen zaczął zmierzać w stronę ambitniejszej muzyki adresowanej do bardziej wymagającej młodzieży akademickiej.

10 zł, Historia Polskiej Muzyki Rozrywkowej - Czesław Niemen, 2009

Piosenka Dziwny jest ten świat - najbardziej znany z polskich protest-songów - stała się hymnem młodzieży końca lat sześćdziesiątych. Niemen jednak nie poprzestał na tym. W swej twórczości włączał się w kolejne dominujące na świecie w muzyce rockowej prądy, tworząc własne, indywidualne i charakterystyczne odmiany muzyki - od psychodelicznego rocka, przez symfonicznego rocka progresywnego (album Niemen Enigmatic z monumentalnym Bema pamięci żałobny rapsod do tekstu Norwida), aż po awangardowy jazz-rock - albumy Niemen Vol. 1 i Niemen Vol. 2 oraz muzyki elektronicznej.

Niemen początkowo grający na organach Hammonda, z wolna rozbudował swoje klawiszowe instrumentarium, dodając najpierw melotron, a potem jako pierwszy polski muzyk, syntezator Mooga. Nowoczesne i drogie wówczas wyposażenie, pozwoliło mu nagrać w 1975 całkowicie elektroniczny album Katharsis, stawiający go w jednym rzędzie z takimi awangardowymi muzykami i grupami jak Tangerine Dream, Klaus Schulze i Vangelis.

Czesław Niemen zdobył pewną popularność na Zachodzie, zwłaszcza w krajach anglosaskich (gdzie nagrał kilka awangardowych albumów), lecz mimo swego wielkiego potencjału artystycznego, nigdy nie zdołał się przedrzeć do pierwszej ligi progresywnego rocka. Pozostał czynnym muzykiem także w latach osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych XX wieku koncertując, komponując i sporadycznie nagrywając, zajmując się głównie pisaniem muzyki filmowej i teatralnej. W latach 90. zajął się również malarstwem oraz grafiką komputerową.

10 zł, Historia Polskiej Muzyki Rozrywkowej - Czesław Niemen, 2009

Był wegetarianinem. Zmarł 17 stycznia 2004 w szpitalu onkologicznym w Warszawie na raka jelita grubego. Jego zwłoki, zgodnie z ostatnią wolą artysty, zostały spopielone. 30 stycznia urna z prochami została złożona w katakumbach na Starych Powązkach w Warszawie. Żegnało go ok. 2,5-3 tysięcy ludzi, w tym oficjalni przedstawiciele władzy. W momencie rozpoczęcia pogrzebu, o godzinie 13:00, z inicjatywy Marka Niedźwieckiego, wiele stacji radiowych w Polsce wyemitowało "Dziwny jest ten świat" oddając w ten sposób hołd Niemenowi.

Od 2004 imię Czesława Niemena nosi Promenada w Częstochowie i rondo w Bielsku-Białej a także w Sopocie. Dnia 31 maja 2008 Publicznemu Gimnazjum nr 2 w Strzelcach Opolskich zostało nadane imię Czesława Niemena, jak dotąd jest to pierwsza niemuzyczna placówka oświatowa, która nosi imię Czesława Niemena. Podczas uroczystości, w której uczestniczyła żona artysty - Małgorzata Niemen - odsłonięto również pomnik piosenkarza.

Pomnik Czesława Niemena w Opolu
Pomnik Czesława Niemena w Opolu

Dyskografia


* 1967 Dziwny jest ten świat (LP) - pierwsza złota płyta w Polsce
* 1968 Sukces (LP)
* 1969 Czy mnie jeszcze pamiętasz? (LP)
* 1970 Enigmatic (LP)
* 1971 Niemen (2 LP, tzw. "Czerwony Album")
* 1972 Strange Is This World (LP, wyd.RFN)
* 1973 Ode to Venus (LP, wyd. RFN)
* 1973 Niemen Vol. 1 i Niemen Vol. 2 (2 LP, tzw. "Marionetki")
* 1973 Russische Lieder (LP, wyd. RFN)
* 1974 Mourner's Rhapsody (LP, wyd. RFN, Wielka Brytania, USA)
* 1975 Niemen Aerolit (LP)
* 1976 Katharsis (LP, całkowicie elektroniczna muzyka)
* 1978 Idee Fixe (2 LP + SP)
* 1979 The Best of Niemen (LP)
* 1980 Postscriptum (LP)
* 1982 Przeprowadzka (MC)
* 1989 Terra Deflorata (LP)
* 1991 Terra Deflorata (wersja rozszerzona) (CD)
* 1991 Gwiazdy mocnego uderzenia: Czesław Niemen (LP)
* 1993 Mouner's Rhapsody (wersja poprawiona i uzupełniona) (CD, wyd. USA)
* 1995 Sen o Warszawie (CD)
* 1997 Moja i twoja nadzieja'97 (CD)
* 2001 Czas jak rzeka (CD)
* 2001 spodchmurykapelusza (CD)
* 2002 od początku I (6 CD)
* 2003 od początku II (6 CD)
* 2007 41 Potencjometrów Pana Jana
* 2008 Spiżowy krzyk

Historia Polskiej Muzyki Rozrywkowej - Czesław Niemen, 2009
źródło: NBP / Mennica Polska S.A. / Wikipedia

previous next contents

Valid HTML 4.0!